18-10-06

27. Spare ribs met Chinese paddestoelen.

spare_ribs

Benodigdheden:

* 900 gr varkensribbetjes
* 1 wortel in dunne plakjes gesneden
* 1 prei fijngesneden
* 1 laurierblad
* 175 gr chinese paddestoelen ( 15 min. laten weken in warm water)
* 1 el olie
* 1 tl gehakte knoflook
* 1/2 tl chilisaus
* 2 el sojasaus
* 1 el hoisinsaus
* 1 tl wijnazijn
* 3 dl kippenbouillon
* peper en zout

Werkwijze:

1. De ribbetjes tot aan het been doorsnijden en in stukken verdelen. Dan in kleinere, beter hanteerbare stukken snijden.
2. De wortel, prei en laurierblad aan de kook brengen. De ribbetjes hierin 1 min. laten blancheren, uit de pan halen en laten uitlekken.
3. De paddestoelen 10 min. in het kokend water leggen.
4. De olie in de wok verhitten. Knoflook, chilisaus en paddestoelen toevoegen. Zachtjes roerbakken tot ze licht gekleurd zijn.
5. Sojasaus, hoisinsaus, azijn en bouillon erdoor roeren. De ribbetjes toevoegen en alles goed mengen. Met zout en peper op smaak brengen en met deksel erop 10 min. laten koken. Daarna zonder deksel de saus laten inkoken.

07-05-06

10. Pittige mie met varkensreepjes.

Ingrediënten:

* 1 pak mie (300 gram)
* 2 eetlepels sesamolie
* 200 gram haricots verts
* 8 bosuitjes
* 2 teentjes knoflook
* 2 eetlepels zonnebloemolie
* 500 gram varkensreepjes
* 2 eetlepels sojasaus
* 1½ dl tomatensaus
* 2 eetlepels chilisaus

Werkwijze:

1. Mie volgens aanwijzing op verpakking koken, afgieten en besprenkelen met sesamolie.
2. Haricots verts wassen en schoonmaken. Bosuitjes schoonmaken en in lange schuine plakjes snijden. Knoflook pellen en fijnhakken.
3. In wok olie verhitten. Bosuitjes, haricots verts en knoflook ca. 2 minuten op matig vuur roerbakken, niet laten kleuren. Wok op hoog vuur verhitten, vleesreepjes en sojasaus toevoegen en ca. 4 minuten roerbakken.
4. Tomaten- en chilisaus en 1 dl water toevoegen en geheel ca. 2 à 3 minuten laten sudderen. Vervolgens de mie erdoor scheppen en geheel goed verwarmen.
5. Naar smaak eventueel extra chilisaus toevoegen. lekker met salade van in reepjes gesneden komkommer gemengd met atjar tjampoer en taugé.

Smakelijk.