16-12-07

65. Aardappelen met knoflook en peper.

smakelijk-eten

 

 

Benodigdheden:

  • 500 gr aardappels, geschild en gewassen
  • 3 el olie
  • 1/2 tl zwart osterdzaad
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 4 teentjes geperst knoflook
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl zout

 Werkwijze:

  1. De aardappelen snijden als patat frites, maar de helft korter. In een grote wok de olie op matig vuur verhitten.
  2. Eerst mosterdzaad en de komijn toevoegen. Als de zaadjes beginnen te springen het knoflook toevoegen en lichtbruin fruiten.
  3. De wok van het vuur halen en de chilipoeder en kurkuma toevoegen.
  4. De aardappelen toevoegen en terug op het vuur zetten. De aardappelen op matig vuur al omscheppend bakken.
  5. Het zout toevoegen en de aardappelen nogmaals omscheppen.
  6. Het deksel op de wok leggen, alles 3-4 min. verhitten en dan weer omscheppen. Blijven doen tot de aardappelen gaar zijn.

23-04-07

49. Komkommer in de wok met rode vruchten.

rodevruchten

Benodigdheden:

* 1 komkommer
* 1 doosje frambozen
* 1 doosje bosbessen
* 10 aardbeien
* 4 el frambozenkonfituur
* & el gehakte dragon
* 4 bolletjes vanille-ijs
* klontje boter

Werkwijze:

1. Snijd vier groene schillen uit de komkommer voor de versiering.
2. Halveerd de komkommer, verwijder het zachte gedeelte met de zaadjes en snijd de rest in blokjes van 1 cm.
3. Was de vruchten en snijd de aardbeien in kleinere stukjes.
4. Wok de komkommer in de boter
5. Voeg onmiddellijk de frambozen, de bosbessen, de aardbeien, de frambozenkonfituur en de dragon toe.
6. Serveer met het vanille-ijs en de komkommerschillen.

18-03-07

45. Groentjes in de wok.

wokken21

Benodigdheden:

* 2 tomaten
* 1 bosje fijne groene asperges
* 1/2 kool
* 1 sjalot
* 2 peperoni
* 1 bosje lent-uitjes
* 1 stukje gember
* currykruiden
* 2 el gehakte koriander
* 2 el gehakte basilcium
* 2 el honing
* 4 el frambozenazijn
* rijstnoedels
* 2 el pindanootjes

Werkwijze:

1. Snijd de groentjes en gelijke stukken. Schil en rasp de gember.
2. Wok de groentjes stevig in de pan. Begin steeds met de groentjes met de langste gaarijd.
3. Voeg de gember, de currykruiden, de kriander, de basilicum, de honing en de frambozenazijn toe.
4. Laat de sappen wat loskomen en voeg de rijstnoedels toe.
5. Serveer als alles gaar is en overstrooi met de pindanootjes.

11-02-07

42. Aubergine met rozemarijnolie.

aubergines1

Benodigdheden:

*. 2 aubergines
* 2 tomaten
* 2 dl olijfolie
* 1 kl gehakte rozemarijn
* takjes rozemarijn
* sap van 1/2 citroen

Werkwijze:

1. Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm
2. Ontvel en ontpit de tomaten. Snijd ze in blokjes
3. Verhit de oljfolie in de wok en leg de aubergines in de olie. Indien de aubergines te veel olie opslorpen, voeg dan olie toe.
4. Kruiden met peper en zout en rozemarijn.
5. Voeg de blokjes tomaat toe en het citroensap.
6. Serveer warm of koud en versier met rozemarijn.

06-02-07

41. Selderij in de wok.

Wokken

Benodigdheden:

• 1 groene selderij
• 1 gemberworteltje
• 1 appel
• 1 tomaat
• 3 el sesamzaad
• 1 el suiker
• Olijfolie
• 2 el water
• 2 el witte wijnazijn
• Saffraandraadjes
• Kervel

Werkwijze:

1. Snijd de selderij in schijfjes
2. Rasp de gember
3. Snijd de appel in blokjes
4. Ontvel en ontpit de tomaat en snijd ze in blokjes
5. Wok de selderij met de gember, de appel, de tomaat, het sesamzaad en de suiker in de hete olijfolie
6. Blus met water en azijn. Voeg enkele saffraandraadjes aan de bereiding toe
7. Serveer en garneer met de verse kerveltakjes.

11-01-07

38. Nori-omelet met roergebakken groenten.

omelet11

Benodigdheden:

* 8 eieren
* een vel nori van 10 x 18 cm
* 4 el olie
* 1 teentje geperst knoflook
* 3 tl verse geraspte gember
* 2 courgettes, in de lengte gehalveer en schuin in schijfjes gesneden
* 1 wortel, in staafjes gesneden
* 200 gr gemengde enoki-paddestoelen en oesterzwammen in plakjes
* 1 el japanse sojasaus
* 1 el mirin
* 2 tl gele-misopasta

Werkwijze:

1. Klop de eieren los. Rol het vel nori strak op en knip het met een schaar in smalle reepjes. Doe bij de eieren en breng op smaak met peper en zout
2. Verhit een wok op hoog vuur, giet er 2 tl olie in en zwenk de wok even. Schep er 5 el van het eimengsel in en laat het in de wok uitlopen. Bak de omelet 2 min. tot hij stevig is, keer hem om en bak de andere kant 1 min. Neem de omelet uit de wok en houd hem warm. Herhaal met de rest van het mengsel tot u vier omeletten hebt. Voeg tussentijds telkens 2 el olie toe.
3. Verhit de rest van de olie in de wok, voeg de knoflook en gember toe en roerb ak 1min. Voeg de wortel, courgette en paddestoelen in twee porties toe en roerbak 3 min., of tot ze zacht zijn. Doe alle groenten terug in de wok; Voeg de sojasaus, mirin en pisopasta toe en laat 1 min. sudderen. Verdeel de groenten over de omeletten, rol ze op en dien ze onmiddellijk op met rijst.

15-10-06

25. Italiaanse bloemkool.

italiaanse bloemkool

Benodigdheden:

* 1,5 kg bloemkool
* zout
* water

Saus :

*125 gr champignons
* 2 sjalotjes
* 50 gr kaas
* 2 el olijfolie
* 20 gr bloem
* 2 dl bouillon
* 2 el tomatenpuree
* 1 glas witte wijn
* 2 el fijngehakte peterselie
* zout en peper

Werkwijze:

1. Maak de bloemkool schoon, verwijder de stronk en kook de groente gaar in weinig water met wat zout.
2. Hak de sjalot fijn, snijd de champignons in dunne plakjes.
3. Verhit de olie in de wok en fruit hierin de uien en de champignons.
4. Strooi de bloem erover en roer het goed door elkaar. Warm de bouillon even op en giet deze onder voortdurend roeren in de pan.
5. Roer er de tomatenpuree door en laat het geheel 5 min. doorkoken.
6. Schenk de witte wijn erbij en strooi de geraspte kaas en de peterselie erbij.
7. Breng het geheel op smaak met wat zout en vers gemalen zwarte peper.
8. Wanneer de bloemkool gaar is haalt u de groente met een schuimspaan uit de pan en laat hem goed uitlekken.
9. Leg de bloemkool op een verwarmde schaal en giet de saus erover.

08-04-06

1. Groentewok.

Benodigdheden:

1. 1 wortel, 1 preistengel
2. 8 maïskolfjes
3. 4 lente-uitjes, 20 peultjes
4. 50 gr sojascheuten
6. 20 kleine groene asperges
7. 1 courgette, 1/2 broccoli
8. 1/8 bloemkool
9. olijfolie, peper en zout
10. 1 knoflookteentje
11. 6 eetlepels water
12. 4 eetlepels sojasaus
13. Verse tuinkruiden naar keuze.

Werkwijze:

1. Snijd de groentjes op ongeveer dezelfde grootte en wok ze samen in de hete olie met de knoflook.
2. Let wel dat de groenten die de meeste tijd nodig hebben om gaar te worden als eerst de wok ingaan.
3. Breng op smaak met peper en zout.
4. Blus op het einde met het water en de sojasaus.
5. Werk af met de gehakte kruiden.