14-10-07

61. Coquilles met sojasaus, gember en lente-ui.

coquille met sojasaus


Benodigdheden:

  • 24 coquilles in de schelp
  • 3 tl sojasaus
  • 3 tl Chinese rijstwijn
  • 1 el kippenbouillon of water
  • 3 lente-uitjes, in sliertjes
  • 11/2 in reepjes gesneden verse gember
  • 1/2-1 el sojasaus
  • 1/2 tl suiker

Werkwijze:

  1. Snijd het koraal en eventuele aders, vliezen of harde witte spierstukjes van de coquilles. Neem de coquilles uit de schelp. Spoel en droog ze de schelpen en zet ze weg.
  2. Meng de sojasaus in een zuurbestendige kom met de rijstwijn en de coquilles en laat ze 10 min. marineren.
  3. Bekleed een bamboe stoommand met bakpapier. Leg er zes schelpen in een laag op en leg dan een coquille in elke schelp. Meng de marinade met de kippenbouillon en sprenkel er wat van over de coquilles. Strooi er wat lente-ui en gember over. Leg er een deksel op en laat 2-3 min. stomen boven een wok sudderend water, of tot de coquilles net gaar zijn. Stoom ze niet te lang.
  4. Serveer met wat sojasaus (waarin de suiker is opgelost) erover gesprenkeld en de rest gesgewenst als dipsaus.

04-10-06

21. Suikerrietgarnalen.

tn_garnalen2

Benodigdheden:

* 1 kg rauwe grote garnalen
* 2 el verse gehakte korianderblaadjes
* 2 el vers gehakte munt
* 1 stengel citroengras
* 1 kleine, verse rode chilipeper, ontzaad en fijngehakt
* 1 teentje geperst knoflook
* 1 1/2 el vissaus
* 2 tl limoensap
* 1/2 tl suiker
* 10 stukken suikerriet, elk 10 cm lang en 5 mm breed
* partjes limoen voor het serveren

Werkwijze:

1. Draai de garnalen met de andere ingrediënten ( behalve de suikerriet en de limoen) in een keukenmachine tot een gladde puree.
2.Rol met bevochtigde handen 2 el van het mengsel tot een balletje. Knijp dat rond het midden van een stukje suikerriet, waarbij u het stevig aandrukt. Herhaal met de rest van het mengsel en de suikerriet. Leg de stukken 15 min. in de koelkast.
3. Bekleed de stoommand met bakpapier. Leg er de stukken riet in een enkele laag in. Leg er het deksel op en stoom 7-8 min. boven een wok sudderend water, of tot ze gaar zijn.
4. Serveer de suikerrietgarnalen met partjes limoen of met een dipsaus van zoete chilisaus met wat vissaus.