28-07-08

74. Gele currypasta.

currypasta

 Benodigdheden:

  • 2 el komijnzaad
  • 2 el korianderzaad
  • 3 stengels citroengras gehakt
  • 6 rode pepertjes
  • 1 el geraspte verse gember
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 1 tl garnalenpasta
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl zout

Werkwijze:

  1. Komeijn en koreanderzaad in een wok doen en zonder toevoeging van olie 3-4minuten roosteren. De pan regelmatig schudden om aanbranden te voorkomen. Uit de wok scheppen en apart zetten.
  2. Citroengras en gember in een vijzel fijnstampen, pepertjes en zout toevoegen en stampen.
  3. Knoflook en sjalotjes toevoegen en nog 4 minuten stampen. Nu de geroosterde kruiden erbij doen.
  4. Tenslotte de garnalenpasta toevoegen en blijven stampen tot een zachte vochtige pasta is ontstaan.

 

 

 

 

22-05-07

54. Lichte zeebanketkerrie

Wokken


Benodigdheden:

  • 2,7 dl kokosmelk uit blik
  • 3 el Chu chee kerriepasta
  • 500 gr rauwe garnalen, gepeld en de darm verwijderd, de staart intact gehouden
  • 500 gr coquilles zonder koraal
  • 2-3 el vissaus
  • 2-3 el geraspte palmsuiker
  • 8 verse citrusblaadjes, in sliertjes
  • 2 kleine, verse rode chillipepers, in ringetjes
  • 30 gr verse Thaise basilicum

Werkwijze:

  1. Open het blik kokosmelk en schep de dikke room van de bovenkant. U moet ongeveer 2,5 dl hebben. Doe de room in een wok en breng aan de kook. Roer er de kerriepasta door. Draai het vuur lager en laat 10 min. sudderen, of tot de olie zich van de room begint te scheiden.
  2. Roer er de garnalen en de coquilles en de rest van de kokosmelk door en laat 5 min. koken. Voeg de vissaus , suiker, citrusblaadjes en chilipeper toe en laat 1 min koken. Roer er de helft van de basilicum door en gebruik de rest ter garnering.

27-11-06

35. Mie met gember en oestersaus.

mie

Benodigdheden:

* 250 gr mie
* 2 wortels
* 1 courgette
* 3 schijfjes verse gember
* 1 el olie
* 1 lente-uitje in fijne ringetjes gesneden
* 1 el sojasaus
* 2 el oestersaus
* peper en zout

Werkwijze:

1. De mie in ruim water met wat zout koken. De mie onder de koude kraan afspoelen en uit laten lekken.
2. De wortels chillen en in dunne reepjes snijden
3. De courgette dik schillen en de schil in dunne reepjes snijden. Het middelste deel van de courgette er met de lepel uitschraen en niet gebruiken.
4. De gember dun schillen en harde delen verwijderen. Met een scherp mesje de gember in dunne schijfjes en deze weer in kleine reepjes snijden.
5. De olie in de wok verhitten en de stukjes lente)ui een paar seconden roerbakken.
6. Wortel, courgette en gember toevoegen en kort roerbakken. De mie toevoegen en in ongeveer 1 min. door en door verhitten.
7. Oestersaus en sojasaus erdoor roeren en alles nog even goed verwarmen. Met peper en zout op smaak brengen.

13-09-06

19. Thaïse rundvlees-pompoenkerrie.

Benodigdheden:

* 2 eetlepels plantaardige margarine
* 750 gr runderbraadlappen, in dunne plakken gesneden
* 4 eetlepels kerriepasta
* 2 fijngehakte teentjes knoflook
* 1 ui in de lengte in plakken gesneden
* 6 kerrieblaadjes in stukjes gescheurd
* 7,5 dl kokosmelk
* 450 gr grof gehakte pompoen
* 4 eetlepels gehakte, ongebrande pinda's
* 1 eetlepel palmsuiker
* 2 eetlepels tamarindepuree
* 2 eetlepels vissaus
* kerrieblaadjes, ter garnering

Werkwijze:

1. Verhit een anti-aanbakwok op hoog vuur. Giet er de olie in en zwenk de wok even. Voeg het vlees in porties toe en bak het in 5 min. bruin. Neem het vlees uit de wok.
2. Doe de kerriepasta, knoflook, ui en kerrieblaadjes in de wok en schep alles goed om. Doe het vlees terug in de wok en bak alles al roerend 2 min. op middelhoog vuur.
3. Giet de kokosmelk in de wok, draai het vuur laag en laat 45 min. sudderen. Voeg de blokjes pompoen toe en laat nog 25-30 min. sudderen, of tot het vlees en de groenten gaar zijn en de saus dikker is.
4. Schep er de pinda's, palmsuiker, tamarindepuree en vissaus door en laat alles nog 1 min. sudderen. Garneer met kerrieblaadjes. Serveer met rijst.