28-10-07

62. Soep van bamboescheuten.

soep-van-bamboescheuten


Benodigdheden:

  • 90 gr bamboescheuten in lucifersstokjes gesneden
  • 4 gedroogde zwarte Chinese paddestoelen, 15 min geweekt in warm water
  • 8dl kippenbouillon
  • 1 el wijnazijn
  • 2 ellichte sojasaus
  • peper en zout
  • 1/2 tl maïzena
  • 1 ei
  • klein bosje bieslook

Werkwijze:

  1. De bamboescheuten 3 min. blancheren in kokend, gezouten water. De scheuten afspoelen en uit laten lekken.
  2. De paddestoelen 10 min. in kokend, gezouten water koken. Ze afspoelen en laten uitlekken.
  3. De bouillon in een grote wok aan de kook brengen en de bamboescheuten, paddestoelen, wijnazijn en sojasaus toevoegen.
  4. Het geheel op smaak brengen met zout en peper en 10 min. laten koken. De aangelengde maïzena erdoor roeren en de soep langzaam weer aan de kook brengen. Het vuur laag zetten.
  5. Het gekopte ei in een zeef doen en aan de soep toevoegen door de zeef boen de soep heen en weer te schudden.
  6. U moet ervoor zorgen da de soep kokend heet is voordat u het geklopte ei toevoegt.
  7. De bieslooksprietjes in stukjes knippen en over de soep strooien.
  8. De soep gloeiend heet serveren.

14-10-07

61. Coquilles met sojasaus, gember en lente-ui.

coquille met sojasaus


Benodigdheden:

  • 24 coquilles in de schelp
  • 3 tl sojasaus
  • 3 tl Chinese rijstwijn
  • 1 el kippenbouillon of water
  • 3 lente-uitjes, in sliertjes
  • 11/2 in reepjes gesneden verse gember
  • 1/2-1 el sojasaus
  • 1/2 tl suiker

Werkwijze:

  1. Snijd het koraal en eventuele aders, vliezen of harde witte spierstukjes van de coquilles. Neem de coquilles uit de schelp. Spoel en droog ze de schelpen en zet ze weg.
  2. Meng de sojasaus in een zuurbestendige kom met de rijstwijn en de coquilles en laat ze 10 min. marineren.
  3. Bekleed een bamboe stoommand met bakpapier. Leg er zes schelpen in een laag op en leg dan een coquille in elke schelp. Meng de marinade met de kippenbouillon en sprenkel er wat van over de coquilles. Strooi er wat lente-ui en gember over. Leg er een deksel op en laat 2-3 min. stomen boven een wok sudderend water, of tot de coquilles net gaar zijn. Stoom ze niet te lang.
  4. Serveer met wat sojasaus (waarin de suiker is opgelost) erover gesprenkeld en de rest gesgewenst als dipsaus.