11-02-07

42. Aubergine met rozemarijnolie.

aubergines1

Benodigdheden:

*. 2 aubergines
* 2 tomaten
* 2 dl olijfolie
* 1 kl gehakte rozemarijn
* takjes rozemarijn
* sap van 1/2 citroen

Werkwijze:

1. Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm
2. Ontvel en ontpit de tomaten. Snijd ze in blokjes
3. Verhit de oljfolie in de wok en leg de aubergines in de olie. Indien de aubergines te veel olie opslorpen, voeg dan olie toe.
4. Kruiden met peper en zout en rozemarijn.
5. Voeg de blokjes tomaat toe en het citroensap.
6. Serveer warm of koud en versier met rozemarijn.

06-02-07

41. Selderij in de wok.

Wokken

Benodigdheden:

• 1 groene selderij
• 1 gemberworteltje
• 1 appel
• 1 tomaat
• 3 el sesamzaad
• 1 el suiker
• Olijfolie
• 2 el water
• 2 el witte wijnazijn
• Saffraandraadjes
• Kervel

Werkwijze:

1. Snijd de selderij in schijfjes
2. Rasp de gember
3. Snijd de appel in blokjes
4. Ontvel en ontpit de tomaat en snijd ze in blokjes
5. Wok de selderij met de gember, de appel, de tomaat, het sesamzaad en de suiker in de hete olijfolie
6. Blus met water en azijn. Voeg enkele saffraandraadjes aan de bereiding toe
7. Serveer en garneer met de verse kerveltakjes.

05-02-07

40.Roerbakken torfu met peultjes en paddestoelen.

Wokken

Benodigdheden:

* 4 el arachideolie
* 600 gr stevige tofu, in blokjes van 2 cm
* 2 tl chilipasta
* 2 fijngehakte teentjes knoflook
* 300 gr peultjes
* 400 gr verse oosterse paddestoelen in plakjes
* 4 el ketjap manis

Werkwijze:

1. Verhit een wok op hoog vuur, schep er 2 el araachideolie in en zwenk de wok even zodat de olie uitloopt. Doe er de stukjes tofu in twee porties in en roerbak elke portie 2-3 min, of tot ze rondom bruin zijn. Doe de gebakken tofu over op een bord.
2. Verhit de rest van de olie in de wok. Voeg de chilipasta, knoflook, peultjes, paddestoelen en 1 el water toe en roerbak 1-2 min, of tot de groenten bijna gaar maar nog mooi knapperig zijn.
3. Doe de tofu terug in de wok, voeg de ketjap manis toe en roerbak nog een min., of tot alles is doorgewarmd. Dien onmiddellijk op met gestoomde jasmijnrijst.