28-01-07

39. Warme kerrie-kipsalade.

kipsalade

Bendoigdheden:

* 3 el milde Indiade kerriepasta
* 4 el kokosmelk
* 750 gr kipfilet, in plakken
* 150 gr sperziebonen
* 2 el arachideolie
* 50 gr amandelsnippers, geroosterd
* 1 rode paprika, in plakjes
* 240 gr rucola
* 100 gr verse eiernoedels

Voor de dressing:
* 5 el olijfolie
* 2 el citroensap
* 5 teentjes knoflook uit de knijper
* 1 tl bruine bastardsuiker

Werkwijze:

1. Meng de kerriepasta in een kom met de kokosmelk. Voeg de kip toe en schep die om met het mengsel. Dek af met de platiekfolie en laat een nacht marineren in de koelkast.
2. Kook de bonen 30 seconden in een steelpan kokend water, of tot ze beetgaar zijn. Spoel ze goed onder de koude kraan. Giet ze af.
3. Verhit de wok op een hoog vuur, giet er de helft van de olie in en zwenk de wok even. Voeg de kip in twee porties toe en roerbak 5 min. per portie, waarbij u de rest van de olie tussen de porties voegt. Neem uit de wok. Herhaal met de rest van van de kip en olie.
4. Doe voor de dressing alle ingrediënten in een potje met schroefdeksel en schud flink.
5. Doe de kip, bonen, amandelen, paprika, rucola en dressing in een grote kom en meng goed. Roer er de noedels door en dien op.

11-01-07

38. Nori-omelet met roergebakken groenten.

omelet11

Benodigdheden:

* 8 eieren
* een vel nori van 10 x 18 cm
* 4 el olie
* 1 teentje geperst knoflook
* 3 tl verse geraspte gember
* 2 courgettes, in de lengte gehalveer en schuin in schijfjes gesneden
* 1 wortel, in staafjes gesneden
* 200 gr gemengde enoki-paddestoelen en oesterzwammen in plakjes
* 1 el japanse sojasaus
* 1 el mirin
* 2 tl gele-misopasta

Werkwijze:

1. Klop de eieren los. Rol het vel nori strak op en knip het met een schaar in smalle reepjes. Doe bij de eieren en breng op smaak met peper en zout
2. Verhit een wok op hoog vuur, giet er 2 tl olie in en zwenk de wok even. Schep er 5 el van het eimengsel in en laat het in de wok uitlopen. Bak de omelet 2 min. tot hij stevig is, keer hem om en bak de andere kant 1 min. Neem de omelet uit de wok en houd hem warm. Herhaal met de rest van het mengsel tot u vier omeletten hebt. Voeg tussentijds telkens 2 el olie toe.
3. Verhit de rest van de olie in de wok, voeg de knoflook en gember toe en roerb ak 1min. Voeg de wortel, courgette en paddestoelen in twee porties toe en roerbak 3 min., of tot ze zacht zijn. Doe alle groenten terug in de wok; Voeg de sojasaus, mirin en pisopasta toe en laat 1 min. sudderen. Verdeel de groenten over de omeletten, rol ze op en dien ze onmiddellijk op met rijst.

10-01-07

37. Cambodjaans varkensgehakt met aubergine.

Image1

Benodigdheden:

* 1 grote aubergine
* 2 teentjes knoflook, uit de knijper
* 1 verse rode chilipeper, ontzaad en fingehakt
* 1 el sojasaus
* 2 tl vissaus
* 1/2 tl chilipoeder
* 250 gr varkensgehakt
* 1 el plantaardige olie
* 1,25 dl kippenbouillon
* 1 el limoensap
* 2 tl suikder
* 250 gr gepelde rauwe garnalen fijn gehakt
* lente-uitjes, in dunne plakjes

Werkwijze:

1. Zet de aubergines op een bakplaat 35-40 min in de oven op 220° tot hij zacht is. Laat hem afkoelen, verwijder de schil en snijd hem in de lengte in 1 cm dikke plakken.
2. Meng de knoflook in een kom met de chili-, soja- en vissaus en het chilipoeder. Meng er het gehakt door. Dek af met platickfolie en zet 30 min. in de koelkast.
3. Verhit de wok op hoog vuur, giet er de olie in en zwenk de wok. Voeg het gehakt toe en roerbak 3 min., of tot het gaar is. Voeg de bouillon, het limoensap, de suiker en de aubergine toe en laat 5 min sudderen. Voeg dan de garnalen toe en laat nog 5 min. sudderen. Doe over op een bord en bestrooi met lente-uitjes.