23-10-06

29. Bananen in kokosmelk.

cartoon1

Benodigdheden:

* 1 el bruine suiker
* 120 gr gedroogde kokos
* 4,5 dl melk
* 6 grote, in 4 stukken gesneden rijpe bananen
* kokos om te garneren.

Werkwijze:

1. De suiker met de kokos en de melk in een wok doen en net aan de kook brengen.
2. Van het vuur nemen en 15 min. laten staan
3. Het mengsel door een zeef drukken om de sappen eruit te persen
4. Het mensel terugdoen in de wok en in ongeveer 10 min. romig laten koken.
5. De stukken banaan toevoegen en zachtjes koken tot ze zacht zijn. Met kokos bestrooien en onmiddellijk serveren.

22-10-06

28. Okra met tomaten.

Okra-3

Benodigdheden:

* 225 gr okra in stukjes van 1 cm
* 1 rood pepertje
* 3 in stukken gesneden tomaten
* 1,5 dl water
* 1 el olie
* 1/4 tl kurkuma
* 1/4 tl chilipoeder
* 1/2 garam masala
* 1 gesnipperde ui

Werkwijze:

1. De wok verhitten en de olie daarin laten heet worden.
2. Kurkuma, chilipoeder en garam masala toevoegen en roerbakken
3. Ui, okra en pepertje toevoegen en nog eens 3 min roerbakken
4. De gehakte tomaten, water en zoute naar smaak toevoegen en de saus laten inkoken.

18-10-06

27. Spare ribs met Chinese paddestoelen.

spare_ribs

Benodigdheden:

* 900 gr varkensribbetjes
* 1 wortel in dunne plakjes gesneden
* 1 prei fijngesneden
* 1 laurierblad
* 175 gr chinese paddestoelen ( 15 min. laten weken in warm water)
* 1 el olie
* 1 tl gehakte knoflook
* 1/2 tl chilisaus
* 2 el sojasaus
* 1 el hoisinsaus
* 1 tl wijnazijn
* 3 dl kippenbouillon
* peper en zout

Werkwijze:

1. De ribbetjes tot aan het been doorsnijden en in stukken verdelen. Dan in kleinere, beter hanteerbare stukken snijden.
2. De wortel, prei en laurierblad aan de kook brengen. De ribbetjes hierin 1 min. laten blancheren, uit de pan halen en laten uitlekken.
3. De paddestoelen 10 min. in het kokend water leggen.
4. De olie in de wok verhitten. Knoflook, chilisaus en paddestoelen toevoegen. Zachtjes roerbakken tot ze licht gekleurd zijn.
5. Sojasaus, hoisinsaus, azijn en bouillon erdoor roeren. De ribbetjes toevoegen en alles goed mengen. Met zout en peper op smaak brengen en met deksel erop 10 min. laten koken. Daarna zonder deksel de saus laten inkoken.

17-10-06

26. Chop Suey van groenten.

chop%20suey
Werkwijze:

* 1 groene paprika
* 1 rode paprika
* 1 wortel
* 1/2 komkommer
* 1 courgette geschild en de kern eruit gehaald
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* 2 el olie
* 2 el suiker
* 2 el sojasaus
* 1,5 dl kippenblouillon
* zout en peper

Werkwijze:

1. Alle groenten in dunne reepjes snijden.
2. De ui eerst doormidden, dan in vieren en dan in dunne, gelijke reepjes snijden. De knoflook versnipperen.
3. De olie in de wok verhitten en de reepjes paprika en knoflook ongeveer een halve minuut roerbakken. Ui en wortel toevoegen en nog 1 min. roerbakken.
4. Komkommer en courgetten toevoegen, nog 1 min. roerbakken, blijven roeren en de inhoud van de wok steeds omschudden.
5. Suiker, sojasaus, kippenblouillon, zout en peper toevoegen en alles goed omscheppen.
6. Het geheel nog even zachtjes laten koken en heet serveren.

15-10-06

25. Italiaanse bloemkool.

italiaanse bloemkool

Benodigdheden:

* 1,5 kg bloemkool
* zout
* water

Saus :

*125 gr champignons
* 2 sjalotjes
* 50 gr kaas
* 2 el olijfolie
* 20 gr bloem
* 2 dl bouillon
* 2 el tomatenpuree
* 1 glas witte wijn
* 2 el fijngehakte peterselie
* zout en peper

Werkwijze:

1. Maak de bloemkool schoon, verwijder de stronk en kook de groente gaar in weinig water met wat zout.
2. Hak de sjalot fijn, snijd de champignons in dunne plakjes.
3. Verhit de olie in de wok en fruit hierin de uien en de champignons.
4. Strooi de bloem erover en roer het goed door elkaar. Warm de bouillon even op en giet deze onder voortdurend roeren in de pan.
5. Roer er de tomatenpuree door en laat het geheel 5 min. doorkoken.
6. Schenk de witte wijn erbij en strooi de geraspte kaas en de peterselie erbij.
7. Breng het geheel op smaak met wat zout en vers gemalen zwarte peper.
8. Wanneer de bloemkool gaar is haalt u de groente met een schuimspaan uit de pan en laat hem goed uitlekken.
9. Leg de bloemkool op een verwarmde schaal en giet de saus erover.

24. Pisang goreng.

pisang goreng

Benodigdheden:

* 4 rijpe bakbananen
* 1 ei
* 225 gr bloem
* 1 tl bakpoeder
* 1 dl melk
* 3 el water
* 1 pake vanillesuiker
* 3 el suiker
* zout
* olie

Werkwijze:

1. Pel de bananen en snijd ze in niet te dunne plakken.
2. Vermeng de ingrediënten voor het beslag en maak er een dik beslag van.
3. Laat het beslag ongeveer een kwartier rusten.
4. Verhit de olie in de wok. Wentel de plakken banaan goed door in het beslag en bak ze aan beide kanten goudbruin en krokant.

10-10-06

23. Kip met bamboescheuten.

tn_kip_met_rode_kerriepasta_en_bamboescheuten

Benodigdheden:

* 250 gr hele bamboescheuten
* 1 el sesamolie
* 1 kip
* 1 tl gehakte knoflook
* 1/2 tl gehakte gemberwortel
*1 el shaosing-wijn
* 1 el oesterssaus
* 3 l kippebouillon
* peper en zout
* 1 tl maïzena

Werkwijze:

1. De baboescheuten in de lengte doormidden snijden en vervolgens in dunne, halvemaanvormige schijfjes.
2. De schijfjes in kokend water blanchere, onder de koude kraan afspoelen en laten uitlekken.
3. De sesamolie in de wok verhitten en kip, knoflook en gember in de olie gedurende 2 min. roerbakken. Overtollige vet afgieten.
4. De wijn toevoegen en roeren.
5. De oestersaus en de bouillon erbij doen. De bamboescheuten toevoegen.
6. Het geheel met peper en zoute op smaak brengen en nog 2 min. verhitten.
7. De opgeloste maïzena toevoegen en roeren tot de saus goed gebonden is.

07-10-06

22. Zout-en-peper tofubeignets.

tn_tofubeignets

Benodigdheden:

* 2 el citroensap
* 1,5 dl zoete chilisaus
* 2 el zout
* 1 tl witte peper
* 2 tl kristalsuiker
* 400 gr gefrituurde tofuvierkantjes gehalveerde en drooggedept
* 4 eiwitten
* arachideolie
* partjes citroen

Werkwijze:

1. Meng de chilisaus met het citroensap
2. Meng de maïzena in een grote kom met het zout, de peper en de suiker
3. Doop de torfuvierkantjes in het eiwit en haal ze door het maïzenamengsel.
4. Vuil de wok voor eenderde met de olie en verhit die tot 180°. Roerbak de torfu in porties er 1-2 min. in. Laat uitlekken op keukenpapier. Dien op met het chilisausmengsel en partjes citroen.

04-10-06

21. Suikerrietgarnalen.

tn_garnalen2

Benodigdheden:

* 1 kg rauwe grote garnalen
* 2 el verse gehakte korianderblaadjes
* 2 el vers gehakte munt
* 1 stengel citroengras
* 1 kleine, verse rode chilipeper, ontzaad en fijngehakt
* 1 teentje geperst knoflook
* 1 1/2 el vissaus
* 2 tl limoensap
* 1/2 tl suiker
* 10 stukken suikerriet, elk 10 cm lang en 5 mm breed
* partjes limoen voor het serveren

Werkwijze:

1. Draai de garnalen met de andere ingrediënten ( behalve de suikerriet en de limoen) in een keukenmachine tot een gladde puree.
2.Rol met bevochtigde handen 2 el van het mengsel tot een balletje. Knijp dat rond het midden van een stukje suikerriet, waarbij u het stevig aandrukt. Herhaal met de rest van het mengsel en de suikerriet. Leg de stukken 15 min. in de koelkast.
3. Bekleed de stoommand met bakpapier. Leg er de stukken riet in een enkele laag in. Leg er het deksel op en stoom 7-8 min. boven een wok sudderend water, of tot ze gaar zijn.
4. Serveer de suikerrietgarnalen met partjes limoen of met een dipsaus van zoete chilisaus met wat vissaus.

03-10-06

20. Roerbakken varkensvlees met pompoen.

Benodigdhedne:

* 500 gr varkenshaas
* 2 teentjes knoflook
* 2-3 eetlepels arachideolie
* 300 gr pompoen
* 60 gr bastardsuiker
* 4 eetlepels vissaus
* 4 eetlepels rijstazijn
* 2 eetlepels gehakte verse koriander

Werkwijze:

1. Doe het varkensvlees in een kom, voeg de knoflook en circa 2 theelepels arachidedolie toe en breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper.
2. Verhit de wok op hog vuur, schep er 1 eetlepel olie in en zwenk de wok even. Roerbak het varkensvlees in twee porites, 1 min per portie, of tot dhet net van kleur verandert. Doe het vlees over op een bord.
3. Doe de rest van de olie in de wok en roerbak er de pompoen ongeveer 4 min. in, of tot hij gaar is maar niet uit elkaar valt. Doe de pompoen over op het bord met het varkensvlees.
4. Doe de suiker, vissaus , rijstazijn en 1,25 dl water in de wok en schep om. Breng aan de kook en laat cirac 10 min. sudderen, of tot de saus stroperig wordt. Doe het varkensvlees en de pompoen terug in de wok en laat nog 1 min. sudderen, of tot alles met de saus bedekt en doorgewarmd is. Schep er de koriander door en dien direct op met gestoomde rijst en desgewenst wat gestoomde oosterse bladgroenten.