25-06-06

15. Kippe-champignonsoep.

Ingrediënten:

4 gedroogde Chinese paddestoelen
1 liter kippenbouillon
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel geraspte verse gember
1 eetlepel rijstazijn
2 theelepels palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
1 kipfilet van ca. 150 gram in dunne plakjes
6 lente-uitjes, gehakt
2 stengels citroengras, gekneusd en ik plakjes gesneden
1 kleine verse rode chilipeper, ontzaad en gehakt

Werkwijze:

1. Doe de paddestoelen in een kleine kom, giet er zo veel kokend water over dat ze onder staan en laat ze 10 tot 15 minuten weken tot ze zacht zijn. Giet ze af en knijp er het water uit. Gooi de steeltjes weg en snijd de hoedjes in dunne plakken.
2. Doe de bouillon, knoflook, gember, azijn en suiker in een wok en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat zonder deksel 5 minuten sudderen.
3. Schep er de plakken paddestoel, kip, lente-uitjes, het citroengras en de chilipeper door. Laat het geheel ca. 15 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is.
Schep in kommen en dien direct op.

11-06-06

14. Pittige Thaïse soep met garnalen.

Ingrediënten:

*2 eetlepels tamarindepasta
*4 rode Thaise chilipepers (zeer scherpe pepers), zeer fijngehakt
*2 teentjes knoflook, geperst
*2,5 cm galanga (laos), geschild en zeer fijngehakt
*4 eetlepels vissaus
*2 eetlepels palmsuiker of donkere basterdsuiker
*8 limoenblaadjes, in stukken gescheurd
*1,2 liter visbouillon
*100 gram wortels, zeer dun gesneden
*350 gram zoete aardappels, in blokjes
*100 gram babymaïskolfjes, in de lengte gehalveerd
*3 eetlepels koriander, grof gehakt
*100 gram kerstomaatjes, gehalveerd
*225 gram grote garnalen, gepeld maar met staart

Werkwijze:

1. Doe tamarindepasta, chilipepers, knoflook, galanga, vissaus, suiker, limoenblaadjes en bouillon in een grote voorverwarmde wok. Breng alles al roerend aan de kook.
2. Zet het vuur laag en voeg de wortels, zoete aardappels en babymaïskolfjes toe.Laat de soep zonder deksel ca. 10 minuten zachtjes koken tot de groenten nét gaar zijn.
3. Roer de koriander, kerstomaatjes en garnalen door de soep en laat ze 5 minuten doorwarmen.
4. Schep de soep in voorverwarmde soepkommen en serveer hem heet.